Kammerjunker

Hvis vanilje er det søde køkkens salt, er kardemomme det søde køkkens peber.
I mit skab står der derfor også ALTID både stødt kardemomme, til når det skal gå hurtigt, og hele kardemommekapsler, til når der er tid og det rigtig skal smage. Kammerjunker med kardemomme er måske ikke det de fleste lige tænker på, men nu skrev jeg også “verdens bedste kammerjunker” og ikke “kammerjunker som de fleste tænker på” ;-) Det kardemommen gør, er at give dybde i smagen. Det jeg bruger kammerjunker til er koldskål (bruger man dem til andet?). Koldskål er meget frisk i smagen og almindelige kammerjunker har, i mine øjne, ikke helt nok dybde til at skabe kontrast.

Man kan da godt nøjes med at have kammerjunker i koldskålen for at der er noget sprødt, men giver man dem et skud kardemomme får man en kammerjunke, som er mere end bare sprød. De giver balance og en mere komplet ret/dessert i koldskålen. Derfor laver jeg kammerjunkerne selv og bare rolig, de er ikke svære at lave.

Ingredienser (ca. 100 stk.)

1 æg 1 tsk bagepulver 1/2 dl mælk 1 stang vanilje 6-8 kardemommekapsler (el. 1 tsk stødt kardemomme)

  • 125 g smør
  • 250 g hvedemel
  • 50 g sukker
  • 1 æg
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/2 dl mælk
  • 1 stang vanilje
  • 6-8 kardemommekapsler (el. 1 tsk stødt kardemomme)
Stacks Image 7


Fremgangsmåde
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og bland dem med 1 spsk sukker, så de ikke klistre sammen.
Giv hver kardemommekapsel et let tryk, så den flækker og pil frøene ud. Giv kardemommefrøene en god tur i en morter så de bliver til et fint pulver.

Rør smør, vanilje, kardemomme og resten af sukkeret sammen til en ensartet masse.
Rør så ægget i og herefter mælken i. Massen bliver tynd og lidt klumpet (sådan skal den være).
Sigt mel og bagepulver i massen og rør det sammen. Saml dejen med hænderne – ikke ælte bare klem den sammen.
Sæt dejen på køl i ca 30 min (så er den lettere at arbejde med når den skal rulles- og stikkes ud).
Rul dejen ud til ca. 3-4 mm tykkelse og stik så kammejunker ud i størrelse og facon efter temperament :-)
Bag kammerjunkerne ved 175 grader til de er gyldne (i min ovn er det ca. 12 min).

Lad de gyldne kammerjunker køle af.